Start stookseizoen: bereidt u voor door te testen

Het is buiten nog aangenaam en met de temperaturen buiten in de afgelopen week zal de temperatuur in winkel, op kantoor en in uw bedrijfspand nog comfortabel zijn. Voordat het echt herfstig wordt, is het altijd verstandig de verwarmingsinstallatie (zowel de installatie van SVP als uw binneninstallatie) te testen. Het testen van de verwarmingsinstallatie maar ook het waterzijdig inregelen (oftewel: het juist instellen) van de verwarmingsinstallatie zijn nu precies acties die voor het begin van het stookseizoen slim zijn om uit te voeren.

Met de aandacht voor de verwarmingsinstallatie aan de start van het stookseizoen kunt u voorkomen dat u tijdens de wintermaanden  onnodig in de kou komt te zitten of onnodig comfortklachten ervaart. Op de eerste dag waarop het koud is, hebben warmtebedrijven en installateurs veelal te maken met topdrukte en bestaat de kans dat niet iedere melding direct verwerkt kan worden. Door nu te testen, weet u of de verwarming nog goed werkt en heeft u de zekerheid dat als het buiten kouder wordt, de verwarmingsinstallatie gewoon zijn werk doet en het binnen aangenaam blijft.

Hoe kunt u testen?

1. Controleer of minimaal drie radiatoren open staan voor voldoende doorstroming door de gehele installatie. Als dat niet het geval is draai dan van minimaal 3 radiatoren de radiator/thermostaatkraan helemaal open.
2. Zet de kamerthermostaat op 25 graden. Laat de thermostaat een half uur op deze temperatuur staan en kijk wat er gebeurt.

  • Wordt het goed warm in alle kamers waar de radiator is opengedraaid, dan mag u ervan uit gaan dat jouw cv-installatie in orde is.
  • Wordt het niet warm en is de afleverset van SVP neem dan contact met ons op. Is dit niet het geval, contact dan een Keurmerkinstallateur. Huurt u een pand, neem dan contact op met de verhuurder of met met de hieraan gelieerde installateurs.

Wat is inregelen en hoe kunt u dat doen?
Met waterzijdig inregelen zorgt u zelf of de keurmerkinstallateur ervoor dat in alle delen van winkel, kantoor of bedrijfspand de radiatoren en vloerverwarming de juiste temperatuur krijgen en goed doorstromen. Dit voorkomt dat er plekken en/of ruimtes zijn waar het juist te warm of te koud is. Mocht dit bij u het geval zijn dan kan inregelen van de binneninstallatie een optie zijn om dit te verhelpen. Voorkom dus comfortverlies van de verwarmingsinstallatie en doe deze, in principe eenmalige investering, met waterzijdig inregelen. Niet geheel toevallig heeft de overheid besloten dit ook als verplichte energiebesparende maatregel op te nemen. Naast het feit dat er een verplichting is om dit uit te voeren bij nieuwbouw of grote renovatie van de woning en/of bedrijfspand is er een enorm voordeel: een goed ingeregelde CV-installatie bespaart gemiddeld 6% op uw energierekening én voelt ook veel behaaglijker aan. De investering heeft u er vaak met één stookseizoen al uit.

Voor meer informatie over inregelen: kijk op de site van RVO https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/gebouwen/technieken-beheer-en-innovatie/installaties-goed-inregelen

Hulp van een Keurmerkinstallateur nodig?
Ervaart u deze klachten en wilt u uw winkel, kantoor of bedrijfspand laten inregelen, dan kunt u contact opnemen met een keurmerkinstallateur. Hier vindt u een overzicht wie u hiervoor kunt benaderen.

Brononderzoek om herhaling van schade te voorkomen

11-07-2023

Met passende interventies wordt de kans op corrosie aan de leidingen aanzienlijk verminderd.

Lees meer

SVP bereikt belangrijke mijlpaal: meer dan de helft van de klanten heeft een slimme warmtemeter

07-07-2023

Bij 14.500 huisaansluitingen is een slimme warmtemeter gerealiseerd.

Lees meer