Test de verwarmingsinstallatie bij start stookseizoen

Voor het stookseizoen begint is het altijd verstandig de verwarmingsinstallatie (zowel de installatie van SVP als de eigen binneninstallatie) te testen. Het testen van de verwarmingsinstallatie maar ook het waterzijdig inregelen (het juist instellen) van de verwarmingsinstallatie voorkomt comfortklachten en onnodig in de kou zitten tijdens de wintermaanden.

Drukte bij warmtebedrijven en installateurs

Op de eerste dag waarop het koud is, hebben warmtebedrijven en installateurs veelal te maken met topdrukte en bestaat de kans dat niet iedere melding direct verwerkt kan worden. Door nu te testen, of de verwarming nog goed werkt is er de zekerheid dat als het buiten kouder wordt, de verwarmingsinstallatie gewoon zijn werk doet en het binnen aangenaam blijft.

Hoe te testen?

1. Controleer of minimaal drie radiatoren open staan voor voldoende doorstroming door de gehele installatie. Als dat niet het geval is draai dan van minimaal 3 radiatoren de radiator/thermostaatkraan helemaal open.
2. Zet de kamerthermostaat op 25 graden. Laat de thermostaat een half uur op deze temperatuur staan en kijk wat er gebeurt:

• Wordt het goed warm in alle kamers waar de radiator is opengedraaid, dan is de cv-installatie in orde.
• Wordt het niet warm en is de afleverset van SVP neem dan contact met ons op.

Is dit niet het geval, contact dan een Keurmerkinstallateur. Wordt een pand gehuurd, neem dan contact op met de verhuurder of met de hieraan gelieerde installateurs.

Wat is inregelen?

Met waterzijdig inregelen kan er zelf of via de keurmerkinstallateur voor worden gezorgd dat in alle delen van woning, winkel, kantoor of bedrijfspand de radiatoren en vloerverwarming de juiste temperatuur krijgen en goed doorstromen. Dit voorkomt dat er plekken en/of ruimtes zijn waar het juist te warm of te koud is. Mocht dit bij het geval zijn dan kan inregelen van de binneninstallatie een optie zijn om dit te verhelpen. Voorkom dus comfortverlies van de verwarmingsinstallatie en doe deze, in principe eenmalige investering, met waterzijdig inregelen. Niet geheel toevallig heeft de overheid besloten dit ook als verplichte energiebesparende maatregel op te nemen.

Besparing van 6% door goede inregeling

Naast het feit dat er een verplichting is om dit uit te voeren bij nieuwbouw of grote renovatie van de woning en/of bedrijfspand is er een enorm voordeel: een goed ingeregelde CV-installatie bespaart gemiddeld 6% op de energierekening én voelt ook veel behaaglijker aan. De investering is er vaak met één stookseizoen al uit.

Voor meer informatie over inregelen: kijk op de site van RVO

Hulp van een Keurmerkinstallateur nodig?

Zijn er problemen met de cv-installatie en is de afleverset geen eigendom van SVP, of voor inregeling van een woning, winkel, kantoor of bedrijfspand, neem dan contact op met een keurmerkinstallateur.

 

Brononderzoek om herhaling van schade te voorkomen

11-07-2023

Met passende interventies wordt de kans op corrosie aan de leidingen aanzienlijk verminderd.

Lees meer

SVP bereikt belangrijke mijlpaal: meer dan de helft van de klanten heeft een slimme warmtemeter

07-07-2023

Bij 14.500 huisaansluitingen is een slimme warmtemeter gerealiseerd.

Lees meer